SUAVE FELICIDADE

Jul
2014
02

posted by on musique

Crysalide

Crysalide, primăvara 2011 

“Veronica, care a fost inspiraţia ta atunci când ai creat Suave felicidade?” m-a întrebat astăzi un fan.

Mă întorc în timp în mai 2011. Eram proaspăt îndrăgostită de un “el” născut cu o zi înaintea mea, şi pentru că el imi tot dedica versuri superbe, într-un moment de inspiraţie m-am gândit să compun şi eu nişte versuri pentru el. Aşa s-a născut refrenul, spontan, direct în portugheză, pe muzică.

Versurile pot fi interpretate în două feluri: fericirea care vine din dragoste şi fericirea care vine din urmarea vocaţiei (în cazul acesta vocaţia fiind una artistică, iar dacă te întrebi cumva ce caută sensualidade în ecuaţie, ei bine, dansul e prin natura lui senzual). Este o melodie dansantă, un bossa-nova senzual, care te duce cu gândul la dans în doi pe plaja însorită.

A durat mult până să definitivez această piesă. Multe încercări, multe şicane, a sunat în fel şi chip până să ajungă să sune în forma actuală. A fost multă bătaie de cap pentru că nu mă pricepeam la bossa-nova, stiluri braziliene, muzică latino, din moment ce eu m-am format pe pop-rock, dance şi muzică clasică, aşa că am căutat mult şi bine instrumentele potrivite ca să iasă ceva decent. Şi a ieşit. După multă chinuială, din august 2011 până în februarie 2012, cu pauze. Îmi amintesc perfect cum, pe un ger năpraznic, iarna, făceam drumuri Constanţa – Năvodari (unde era studio-ul de înregistrări), de multe ori terminând sesiunile la ore târzii; la 2 noaptea pe ninsori şi viscol îmi conduceam maşina singură de nebună pe drumuri îngheţate unde era să rămân înzăpezită.

Suave felicidade e mai mult decât un cântec, e un fel de jurământ pe care mi l-am făcut la acea vreme: după o perioadă extrem de grea din viaţa mea (o noapte neagră a sufletului prelungită), am luat decizia că voi fi fericită mereu.

“Fericire suavă” semnifică de fapt acea împlinire şi relaxare pe care o putem simţi undeva acolo în fundal în mod permanent, indiferent de stările pasagere de tristeţe, disperare, melancolie, euforie, dezamăgire absolut fireşti prin care trecem periodic. Împlinirea şi bucuria vin dintr-o viaţă trăită cu sens, când ştii că te afli pe drumul cel mai potrivit pentru tine sau atunci când te dedici unui ideal înalt.

Suave felicidade
Compus în limba portugheză de Veronica Buţu în intervalul mai – august 2011.
Versuri, muzică, orchestraţie, voce: Veronica Buţu
Gen : bossa nova/latino.

Calde mulţumiri merg către Dan Alexandrescu de la Stage Studio din Constanţa, pentru ajutorul pe partea tehnică, şi către Marius Teodorescu de la Acel Band fără de care nimic nu ar fi fost posibil.

Fericire suavă

Fericire suavă în sufletul meu
Dulce fericire, uşor
Senzualitate, dulce dor
Fericire suavă permanentă

Tu eşti dragostea vieţii mele
Lumina eternă din sufletul meu
Mister, inspiraţie, magie, extaz
Pasiune, creaţie, miracol

Fericire suavă în sufletul meu
Dulce fericire, cu blândeţe
De data asta este pentru totdeauna, bucurie
Fericire suavă, statornică

Dulce fericire, fermecătoare fericire
Atât de suav, suav
Suavă fericire, suavă fericire
Întotdeauna.

Există 2 variante de Suave, cea de mai sus disponibilă pe youtube, şi o variantă extended de 6 minute (pe care de obicei o cânt live), ultima parte (cea de dans) putând fi ascultată aici:

Fotografie de Mirela Claudia Neculescu

Tags: , , , , , , , , , , , ,