COLIND ALB

Dec
2014
23

posted by on musique, poesis

roma_piazza_navona_2012_febbraio_0001

Cei care mă cunosc ştiu cât de mult îmi displace iarna şi frigul în general. Atât de mult, încât visez de-o viaţă să mă mut într-o zonă mai caldă, cu soare, mare şi ierni blânde, renunţând chiar la ideea de a mă stabili la Paris (un oraş pe care îl ador) în principal din cauza climei, dar şi a limbii franceze cu care am o relaţie ciudată de dragoste şi ură.

Cu toate acestea, perioada Crăciunului mi se pare magică. În noaptea de 4 decembrie am compus ceva ce nu am crezut vreodată ca voi compune: un colind. Inspiraţie pură. Toate bune şi frumoase, mă apuc eu să il cânt la pian cu voce, dar când să-l înregistrez îmi dau seama că sună un pic prea siropos pentru gustul meu, iar eu nu sunt genul de om care să cânte siropeli. Pur şi simplu nu-mi vine să cânt chestii de genul I will always love you (Whitney Houston) şi cântecele mlădioase cu floricele şi plânsete, singura excepţie fiind Without you (Mariah Carey), o melodie care îmi vine decent pe voce şi pe care o mai cânt din când în când, dar care mi se pare că intră mai degrabă în genul dramatic (precum Ne me quitte pas, una din preferatele mele), nu siropos.

la pian seara magica

Prefer muzica ce sună pasional, senzual, fie intensă, fie liniştitoare, dramatică, melancolică, romantică, euforică, extatică sau plină de bucurie, orice, dar nu acel stil siropos sau mai rău, plângacios spre manelistic (de pildă muzica Indilei, care mă calcă pe nervi). Mie îmi place la nebunie să mă joc în muzică, să compun în mai multe stiluri (până acum jazz, tango, vals, bossa-nova, rock, pop, dance, chill-out) şi îmi place ca fiecare melodie să fie diferită, o continuă surpriză, să nu semene cu celelalte, dar stilul meu şi genul care mă reprezintă cel mai bine este My blood is yours. Şi probabil că în stilul acesta vor fi majoritatea pieselor pe care urmeaza sa le lansez.

Să revenim la colindul meu alb. Înregistrarea făcută spontan acasă nu are o calitate a sunetului demnă de a fi publicată, şi având în vedere că nu prea mă încântă ideea de a cânta siropos, am considerat că nu are rost să definitivez acest colind într-un studio, ar fi nerentabil. Prin urmare, am să-l public sub formă de versuri, fără muzică. Deocamdată. Ca un poem dedicat Crăciunului, însoţit de imagini rare ale Cetăţii Eterne, locul unde ninge o dată la un sfert de secol.

colosseo_neve_roma

Colind alb

Noapte dalbă ca de basm
Noaptea de Ajun
Daruri magice sub brad
De la Moş Crăciun

Este noaptea lui Hristos
Nu uita nicicând
Că dragostea-i cel mai frumos
Dar de pe pământ

Noapte sfântă de poveste
Noaptea de Ajun
Haideţi să ne bucurăm
Să cântăm acum

Să purtăm mereu în suflet
Străluciri de vis
Dragostea-i cel mai de preţ
Dar al vieţii

Ninge lin, ninge sublim
În noaptea de Crăciun
Haideţi să ne înveselim
Să cântăm acum.

neve_roma_fontana_trevi_10_febbraio

Să aveţi un Crăciun magic, plin de tihnă, dragoste şi bucurie!

 

Tags: , , , , , ,