A TRĂI ÎNARIPAT

Jul
2015
30

posted by on filosofie, peinture

Enigmagica-de-Veronica-Butu.jpg

Enigmagica - melanj de pictură şi grafică digitală, reprezentând un peisaj de pe o altă planetă, unde marea este aurie, iar cerul violet cu aurore boreale

Am găsit într-unul din caietele mele câteva fragmente de gânduri ce aparţin lui Ernest Bernea şi pe care am să le redau aici pentru că mi se par atât de frumoase. Aşadar realism versus idealism în viziunea lui Ernest Bernea:

“Realiştii” spun în faţa unei murdării: aşa e viaţa. Poeţii răspund: nu este aşa, pentru că poate fi altfel. Primii trăiesc într-o zodie animală şi rămân în ea pentru că le este de ajuns, iar ceilalţi trăiesc înaripat şi vor o lume mai frumoasă, mai curată, mai cerească.

Numai un suflet meschin, un suflet miop poate să fie veşnic mulţumit de această realitate care ne înconjoară zilnic. Un suflet mare, un suflet de largi orizonturi este continuu nemulţumit de lumea aceasta a “realului” banal şi caută, cu preţul unei dureri covârşitoare, să smulgă urâtul real, care nu e mai puţin real dacă este preschimbat şi ridicat cu o treaptă mai sus.

Cei ce dispreţuiesc evadarea din ceea ce este de fapt, nu cunosc frumuseţea şi nici putinţa unui viitor mai bun, pentru că nu cunosc creaţia. Ei suferă de o miopie pronunţată pe care o numesc “realism”. Această poziţie înseamnă stagnare şi moarte.

Tags: , , , , , ,